14 жовтня День захисників і захисниць України, День козацтва та Покрова

Щорічно 14 жовтня в Україні відзначають одразу три свята. Перше – Свято Покрови Божої Матері, друге – День українського козацтва, третє свято – День захисника України.

4 жовтня християни східного обряду відзначатьПокров Пресвятої Богородиці.За переказами, в цей день в 910 році військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я – Константинополь. Жителі візантійської столиці звернулися з молитвою і проханням про порятунок Богородиці. І вона, за розповідями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своїм покровом (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

З1999року свято Покрови в Україні відзначається якДень українського козацтва. Вважають, що саме в цей день у 1942році було утвореноУкраїнську повстанську армію, проте деякі історики схильні вважати, що дата утворення є суперечливою. Саме Матір Божу козаки вважали своєю небесною заступницею й покровителькою.

Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. Указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Таким чином цим же указом в Україні скасували День захисника Вітчизни, який раніше відзначався 23 лютого

Кiлькiсть переглядiв: 0