Підсумки тижня в освіті: головні події

Пропонуємо перелік найбільш значних подій тижня, що відбулись в українській освіті

Оприлюднені результати ЗНО до магістратури. Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив результати єдиного фахового вступного випробування і єдиного вступного іспиту, які використовуватимуться вступниками деяких спеціальностей для вступу до магістратури.

МОН оголосило додатковий конкурс шкільних підручників. До списку проектів підручників належать ті назви, які не були подані на конкурс проектів підручників для 5 та 10 класів, або не увійшли до переліку підручників, що видаватимуться за кошти держбюджету у 2018 році.

МОН підготувало положення про міжшкільний ресурсний центр. Документ має на меті удосконалити правове регулювання ресурсного забезпечення освітнього процесу в школах, а також створити умови для поглибленого вивчення окремих предметів.

Закон «Про професійну освіту» презентують у вересні. У Міносвіти наголошують, що завданням робочої групи, яка готує законопроект, є розробка якісного документа, який не пропонуватиме ідеї, а визначатиме процедури і правила, за якими розвиватиметься галузь.

Вступників просять дочекатись рейтингових списків. Абітурієнтам, які подали заяви на бюджет і беруть участь у широкому конкурсі, варто не поспішати подавати документи на контракт, а дочекатися результатів розподілу місць держзамовлення. Результати розподілу будуть відомі 1 серпня.

Вступ на МС на базі 11-ти класів можливий до 8 серпня. Для вступників на молодшого спеціаліста на базі 11-ти класів можливість подавати заяви через е-кабінети буде відкрита до 8 серпня. Разом з тим, абітурієнти, які вступають, на основі творчих конкурсів, мають подати е-заяви до 1 серпня.

МОН: першою розглядатимуть заяву з найвищим пріоритетом. У відомстві нагадали, що послідовність розгляду заяв вступника при адресному розміщенні державного та регіонального замовлення визначатиметься за встановленими ним пріоритетами.

ТОП-100 найпопулярнішіх вишів серед абітурієнтів. Лідерами за кількістю заяв від абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти, стали КНУ ім. Шевченка, Львівський національний університет ім. Франка та Київський політехнічний інститут ім. Сікорського.

З 1 серпня статус заяв, поданих на бюджет, зміниться. Вже з 1 серпня статус заяв, поданих на бюджет через електронні кабінети, буде змінений. Відтак вступники дізнаються, на які спеціальності та до яких навчальних закладів вони отримали рекомендацію для вступу на бюджет.

45% абітурієнтів спробують вступити на бюджет. Майже 55% цьогорічних вступників подавали заяви до вишів лише на контрактну форму навчання. Також, у середньому абітурієнти подавали п'ять заяв для навчання за кошти державного бюджету.

76% випускників шкіл подали заяви до вишів. Більшість школярів, які закінчили школу цього року, подали заяви про вступ на бакалаврські або магістерські програми. Разом з тим, частина випускників шкіл ще вступає на молодшого спеціаліста та у заклади профосвіти, куди прийом документів ще триває.

За матеріалами: Освіта.ua
Дата публікації: 27.07.2018

©2007–2018 «Освіта.ua» (www.osvita.ua)

Кiлькiсть переглядiв: 0